Održano pet značajnih obuka

Pet značajnih obuka nedavno je održano u okviru tvining projekta „Podrška jačanju kapaciteta nadležnih institucija u sistemu supstanci ljudskog porekla (SoHO)“.

         * Obuka za osoblje nadležnog organa za supstance ljudskog porekla / uvod u zakonodavstvo EU i sistem upravljanja u oblasti zdravlja, osnovnih principa bioetičkih i ličnih podataka

8. i 9. februara 2023. godine, u Palati Srbija u Beogradu, litvanski kratkoročni stručnjaci Ilona Radvinauskiene, Neringa Viliunaite i Asta Čekanauskaite održale su predavanja o upoznavanju sa zakonodavstvom EU i sistemom upravljanja u oblasti zdravstva, osnovnim principima bioetike. i zaštite podataka o ličnosti za zaposlene u Upravi za biomedicinu Ministarstva zdravlja Srbije.

Obuka je imala za cilj jačanje kadrovskih kapaciteta Uprave za biomedicinu i proširenje njihovog znanja o usvajanju i primeni standarda EU u oblasti SoHO.

         * Obuka za osoblje instituta za transfuziju / obuka na temu upravljanja davaocima krvi

Dana 28. februara, 1. i 2. marta 2023. godine u Palati Srbija, Beograd, austrijski stručnjak Lars Eberhart iz Crvenog krsta Austrije i holandski stručnjak Vim de Kort, sa Sangvin instituta održali su trodnevnu obuku sa polaznicima iz svih zavodi za transfuziju krvi u Srbiji i najvećih banaka krvi u zemlji. Obuka o upravljanju davaocima obuhvatala je seriju predavanja, praktičnih studija slučaja, grupnog rada i izveštavanja i brainstorming sastanaka koje imaju za cilj unapređenje sistema davalaštva krvi u Republici Srbiji.

          * Obuka za kadrove Uprave za biomedicinu i zavoda za transfuziju krvi

Od 14. do 16. marta u Palati Srbija, kratkoročni stručnjaci Martin Šmit i Sindi Menzen sa Sangvin instituta iz Holandije su održali radionice i obuku za osoblje Uprave za biomedicinu i osoblje banaka krvi i zavoda za transfuziju krvi Ministarstva Srbija o bezbednosti davalaca krvi, upravljanju davaocima i motivaciji davalaca.

                •Radionica o zdravlju donora i JCIE standardima u zavodima za transfuziju krvi

Od 3. do 5. aprila kratkoročni stručnjaci iz Holandije Martin Šmit i Peter Van der Berg, ranije zaposleni u Sangvin institutu za transfuziju krv, održali su radionicu i obuku o zdravlju davalaca krvi i upoznavanju sa i primeni JCIE standarda u institutima za transfuziju krvi sa ciljem integracije ovih standarda u sistem davalaštva i transfuzije krvi Srbije. Specijalisti transfuziologije sa hematoloških klinika Vojnomedicinske akademije, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, Univerzitetskog kliničkog centra Niš, Instituta za zdravlje majke i deteta prisustvovali su ovim sednicama i izneli svoje zabrinutosti, stavove i potencijalna rešenja za unapređenje sistema u cilju unapređenja primene JCIE standarda širom zemlje.


      *  Radionica za koordinatore donacija

U Palati Srbija 30. i 31. marta održana je radionica za koordinatore donacije organa sa predavačima sa koordinatorima za transplantaciju iz litvanske klinike Kauno i klinike Santaros Šarunasom Judickasom, Tomasom Tamošuitisom i Mindaugasom Šerpitisom. Dvodnevnoj radionici prisustvovali su koordinatori za donaciju i koordinatori za transplantaciju iz svih bolnica za donaciju organa i tkiva i centara za transplantaciju u Srbiji.

Last updated: 15. Maj 2024. 15:30